Bedrijven lopen niet warm voor 50plussers

Ondanks de vergrijzing en het generatiepact is de meerderheid van de Belgische bedrijven niet van plan om 50-plussers aan te werven. ; Slechts 30% van de Belgische bedrijven ziet nog een rol weggelegd voor 50-plussers en bij de selectie geeft een minderheid van 20% voorrang aan werknemers ouder dan 50 jaar: dit blijkt uit een marktonderzoek bij 700 Belgische bedrijven in opdracht van Vedior Senior Careers, een afdeling van Vedior Interim die zich specifiek richt tot 50-plussers. ; Het onderzoek peilde naar de tewerkstellingskansen van 50-plussers.


60% van de ondervraagde HR-managers ziet geen actieve rol voor 50-plussers binnen hun bedrijf. ; De voornaamste redenen om geen 50-plussers te rekruteren zijn hun gebrek aan aanpassingsbereidheid (27%), flexibiliteit (24%), inzetbaarheid (20%) en technische kennis (11%).


Ideaal profiel:
Gevraagd naar de optimale tewerkstellingskansen blijken 50-plussers de meeste kans te maken op een bediendefunctie (45%) in een contract van bepaalde duur (47%). ; 34% van de ondervraagden stelt dat mannen meer kansen maken dan vrouwen.


Als bedrijven kiezen voor 50-plussers dan is dat omdat ze meer loyaal zijn (53%), een grotere algemene kennis hebben dan jongere werknemers (63,5%), beschikken over een sterkere technische kennis (53%) en meer betrouwbaar zijn (40%).


Overheidsmaatregelen:
Een opvallende conclusie van het onderzoek is dat nog steeds 40% van de bedrijven een groei van het brugpensioen verwacht, dit ondanks het generatiepact. ; Bij grote bedrijven is dat de mening van meer dan de helft (51%) van de ondervraagde HR-managers. ; Anderzijds vindt 50% dat het brugpensioen verder moet afgebouwd worden.


De meerderheid van de ondervraagden vindt bijkomende overheidsmaatregelen noodzakelijk om 50-plussers langer aan het werk te houden of opnieuw aan te werven. ; Slechts 20% van de HR-managers vindt de huidige maatregelen voldoende. ; De meest populaire maatregel is een structurele loonlastenvermindering (70%) gevolgd door een financiële tussenkomst voor opleiding en begeleiding (64%) en extra middelen bij outplacement (60%).


Verplichte aanwervingsquota worden door de overgrote meerderheid (85%) afgewezen.


Alternatieve terwerkstellingsformules:
Gevraagd naar tewerkstellingsformules die het meest in aanmerking komen om 50-plussers aan het werk te houden, scoren formules die de werkgever 50-plussers met een specifieke know-how aanbieden het hoogst (7,1 op 10). ; Deze worden gevolgd door formules waarbij 50-plussers ingeschakeld worden in afwachting van een definitieve aanwerving (6,9 op 10), formules die ex-werknemers ouder dan 50 jaar inschakelen voor opleiding of als mentor (6,75 op 10) en deze die 50-plussers inschakelen bij pieken of onverwachte omstandigheden (5,8 op 10).


50-plussers worden dus vooral gezien als oplossing voor tijdelijke rekruteringsproblemen of bij gebrek aan specifieke kennis en vaardigheden. ; Ondanks het feit dat de ondervraagde HR-managers 50-plussers hoger schatten op het vlak van algemene en technische kennis en meer loyaal betrouwbaar vinden, is de bereidheid tot aanwerven laag.


Voorlopig scoort vooral tijdelijke tewerkstelling goed. ; « Er is voor de interim-sector duidelijk een rol weggelegd om de kloof tussen werkgevers en 50-plussers te dichten. ; Hiervoor ontwikkelde Vedior Senior Careers specifieke formules en pools. ; Recent worden pools opgezet van chauffeurs, demonstrateurs, bedrijfsgidsen en standhouders voor beurzen. ; Andere pools voor specifieke sectoren of noden worden momenteel gepland en uitgewerkt. ; Vooral het tijdelijke en flexibele karakter trekt zowel werkgevers als 50-plussers aan, » besluit Marc Ceulemans, Business Project Manager Vedior Senior Careers.


Tekst overgenomen van op www.vedior.be ; auteur Marc Ceulemans

Laisser un commentaire